A' ΕΞΑΜΗΝΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Έρευνα, ανάπτυξη και κλινικές μελέτες εμβολίων
Στην ενότητα αυτή αναλύονται διεξοδικά όλα τα στάδια ανάπτυξης νέων εμβολίων που περιλαμβάνουν τις προ-κλινικές εργαστηριακές μελέτες και τις προ-εγκριτικές κλινικές μελέτες φάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Εξετάζονται οι έννοιες της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων όπως αυτές προκύπτουν από τις κλινικές μελέτες αλλά και από τη μαζική χρήση τους στον γενικό πληθυσμό (real world data). Αναλύονται επίσης όλες οι τεχνολογίες παραγωγής εμβολίων, παλαιότερες και νεότερες με έμφαση στην τεχνολογία mRNA και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει αυτή και σε άλλα θεραπευτικά πεδία.
Εμβόλια και Εμβολιαστικά Προγράμματα
Σε κάθε xώρα παγκοσμίως υπάρχει πολιτική εμβολιασμών και ορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, που προγραμματίζεται από την πολιτεία, σύμφωνα με τις τρέχουσες επιδημιολογικές συνθήκες και τις διεθνείς οδηγίες. Εάν οι συνθήκες αλλάξουν, τροποποιείται η χρονολογική σειρά ή η ηλικία έναρξης ή και όλο το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Στην ενότητα θα παρουσιαστεί αναλυτικά το Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τη χώρα μας, όπως αυτό καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έμφαση στους εμβολιασμούς της παιδικής ηλικίας. Θα παρουσιαστούν επίσης ανάλογα προγράμματα του εξωτερικού ενώ θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19
Ανοσολογία λοιμωδών νοσημάτων- COVID-19
Στην ενότητα θα διδαχθούν οι αρχές ανοσολογίας και παθοφυσιολογίας όλων των λοιμωδών νοσημάτων με έμφαση στη κλινική διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη τους. Θα αναλυθούν επίσης όλες οι διαθέσιμες φαρμακολογικές θεραπείες, υπό έρευνα φάρμακα καθώς και διαδικασίες όπως οι θεραπείες επαναστόχευσης που είναι δυνητικά χρήσιμες στα λοιμώδη νοσήματα.
Μοριακή επιδημιολογία - Πρόληψη και έλεγχος Λοιμώξεων / Eπιδημιολογική Eπιτήρηση
Στην ενότητα αυτή θα διδαχθούν οι αρχές και τεχνικές μοριακής και γενετικής επιδημιολογίας και των μεθοδολογικών εργαλείων και μεθόδων τους. Επίσης θα αναλυθούν τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης και καταγραφής των μεταδοτικών νοσημάτων, για τη συλλογή έγκαιρης και έγκυρης πληροφορίας, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και τον περιορισμό των επιδημιών (Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σύστημα Εργαστηριακής Δήλωσης, συνδρομική επιτήρηση, Δίκτυα: κλινικοεργαστηριακά, έγκαιρης προειδοποίησης, επιτήρησης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Μεθοδολογία Έρευνας
Στην ενότητα αυτή θα διδαχθούν οι αρχές και τεχνικές μοριακής και γενετικής επιδημιολογίας και των μεθοδολογικών εργαλείων και μεθόδων τους. Επίσης θα αναλυθούν τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης και καταγραφής των μεταδοτικών νοσημάτων, για τη συλλογή έγκαιρης και έγκυρης πληροφορίας, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και τον περιορισμό των επιδημιών (Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σύστημα Εργαστηριακής Δήλωσης, συνδρομική επιτήρηση, Δίκτυα: κλινικοεργαστηριακά, έγκαιρης προειδοποίησης, επιτήρησης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
B' ΕΞΑΜΗΝΟ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Αναδυόμενα νοσήματα- Βιοτρομοκρατία
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα αναδυόμενα νοσήματα και η επαγρύπνηση για την ανάδυση των νοσημάτων αυτών. Παράλληλα θα αναλυθεί το φαινόμενο της βιοτρομοκρατίας, δηλαδή της εσκεμμένης και στοχευμένης χρήσης βιολογικών όπλων (ιών, μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων) εναντίον άμαχων πληθυσμών και υλικών στόχων με σκοπό τον εκφοβισμό, τον εξαναγκασμό ή την εξόντωσή τους.
Κλινική και Εργαστηριακή διερεύνηση λοιμωδών νοσημάτων / Ανοσολογικές, μικροβιoλογικές και μοριακές τεχνικές
Στην ενότητα αναλύονται οι τεχνικές απομόνωσης, διαχωρισμού, ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμό των βασικών βιομορίων (όπως ηλεκτροφόρηση, χρωματογραφία, εκχύλιση, κλασματική φυγοκέντρηση, τεχνικές προσδιορισμού της συγκέντρωσης νουκλεϊνικών οξέων, Φασματοφωτομετρία, Φασματοσκοπία μαζών, Φλογοφωτομετρία, Νεφελομετρία) που χρησιμοποιούνται διαγνωστικά στα λοιμώδη νοσήματα και αποτελούν βασικό εργαλείο της εργασίας των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και λοιπών εργαστηριακών ειδικοτήτων. Επίσης στην Κλινική σημειολογία και συμπτωματολογία που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τα λοιμώδη νοσήματα και χρησιμεύει στη διάγνωση και διαφοροδιάγνωσή τους.
Ασφάλεια και επαγρύπνηση εμβολίων, φαρμακοεπιδημιολογία, φαρμακοεπαγρύπνηση
Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι βασικές αρχές φαρμακοεπιδημιολογίας μέσω της περιγραφής των βασικών τύπων φαρμακοεπιδημιολογικών μελετών (αναδρομικές, προοπτικές, παρατήρησης, παρέμβασης, μελέτες κοόρτης, μελέτες ασθενών- μαρτύρων) οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των εμβολίων και των άλλων φαρμάκων. Παράλληλα αναλύονται διεξοδικά οι αρχές της φαρμακοεπαγρύπνησης, του επιστημονικού κλάδου που έχει στόχο την συνεχή επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων (drug safety) μέσω της ανίχνευσης, αξιολόγησης, κατανόησης και αποτροπής των ανεπιθύμητων ενεργειών. Τέλος περιγράφονται τεχνικές αναζήτησης σημάτων ασφαλείας φαρμάκων και εμβολίων στις βάσεις φαρμακοεπαγρύπνησης του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων (FAERS-VAERS) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase).
Εμβόλια και Λοιμώδη νοσήματα: Ζητήματα Δημόσιας υγείας και πολιτικής υγείας
Η ενότητα αυτή πραγματεύεται ζητήματα πολιτικής υγείας και δημόσιας υγείας, στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων και επιδημιών. Επίσης αντικείμενα όπως οικονομικά υγείας και φαρμακο-οικονομίας αλλά και θέματα όπως η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, η πατέντα των εμβολίων καθώς και των φαρμακευτικών προϊόντων που λαμβάνουν άδεια έκτακτης χρήσης σε καταστάσεις επιδημιών.
Κοινωνικά, Ψυχικά, Ηθικά και Νομικά ζητήματα εμβολιασμών και επιδημιών
Η ενότητα αυτή πραγματεύεται βιοηθικά και ιατρονομικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των λοιμωδών νοσημάτων και των επιδημιών. Επίσης κριτική αξιολόγηση των μέτρων πρόληψης, και θεμάτων όπως η υποχρεωτική απομόνωση, υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, νομοθεσία στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Περιγράφεται η νομοθεσία της κεντρικής και αποκεντρωμένης εγκριτικής διαδικασίας των φαρμάκων καθώς και οι εθνικές και ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις σχετικά με τα φαρμακευτικά και τα εμβόλια. Εξετάζονται τέλος οι ψυχολογικές επιπτώσεις των πανδημιών στο άτομο και το κοινωνικό σύνολο.
B' ΕΞΑΜΗΝΟ (θερινή περίοδος)
Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας
Dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt. Ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam